بعضی وقت ها با اصطلاحاتی روبرو می شویم که تا به حال آن را نشنیده ایم در حالی که شاید خودمان واجد آن خصوصیت باشیم. واژه ها و لقب هایی که برایمان ناآشنا هستند ولی ما آنها را انجام می دهیم. یک نمونه آن فریلنسر (Freelancer) یا آزادکار است، اینها همان افرادی هستند که می خواهند خودشان، آقای خودشان باشند. بسیاری نیز با عبارت فریلنسینگ آشنایی دارند ولی عده ای نیز وجود دارند که با سیستم کاری فریلنسر آشنایی ندارند.بنابراین بر آن شدیم جوانب فریلنسیگ را بررسی کنیم.

کمتر دانشجو یا دانش‌آموزی پیدا می‌شود که دلش نخواهد از وقت‌های آزادش پول قابل قبولی در بیاورد. بعضی‌ها برای خرج تحصیلشان به این پول احتیاج دارند، بعضی‌ها هم برای پس‌انداز و خوش‌گذرانی بیشتر. اما تعداد خیلی کمی از افراد هستند که موفق می‌شوند که واقعاً در دوران تحصیل درآمدی کسب کنند. فریلنسینگ می تواند درآمد پایدار و مطلوبی‌را برای دانشجو ها و دانش‌آموزها فراهم ‌کند به شرطی که راه و رسم آن را بیاموزند.


تاریخچه‌ی لغت Freelancer

اصطلاح فریلنسر (Freelancer) بارها و بارها توسط والتر اسکات (Walter Scott) در رمان مشهور آیوانهو (Ivanhoe) به کار برده شده است. این لغت به جنگجویان مزدور قرون وسطایی اشاره دارد که هیچ‌گونه تعهدی به خاندان سلطنتی یا اشراف‌زادگان نداشتند.
توماس.آن براون (Thomas N. Brown) نیز پیش‌تر در کتاب دوران زندگی هیو میلر (The Life And Times Of Hugh Miller) از این اصطلاح استفاده کرد. بعدها لغتنامه‌ی انگلیسی آکسفورد این واژه را جزء افعال دسته‌بندی نمود (Freelance). با این حال، امروزه لغت فریلنس به شکل فعل، اسم، صفت و حتی قید در زبان انگلیسی کاربرد دارد. مفهوم فریلنسر یا آزادکار، طی دهه‌های اخیر مطرح شده است.
اصطلاح فریلنسینگ بیشتر در حوزه‌های ادبی و علمی مورد استفاده قرار می‌گیرد و به عقیده‌ی برخی نظریه‌شناسان، اصطلاحی وابسته به دانش و فرهنگ است. نویسندگی، ویراستاری، هنرپیشگی، موسیقی، برنامه‌نویسی کامپیوتر، طراحی وب، مترجمی، تصویرگری، بازاریابی، تولید فیلم و محتوا، همه و همه از زمینه‌های مربوط به فریلنسینگ به شمار می‌روند که در این میان نویسندگی، تبلیغات، طراحی و مترجمی طرفداران بیشتری را به خود اختصاص داده‌اند.
می‌توان گفت که آغاز انقلاب صنعتی، دوران شکل‌گیریِ سازمان به مفهوم مدرن آن بود. هم‌زمان با مطرح شدن مفهوم سازمان، مفهوم شغل هم معنای تازه‌ای پیدا کرد:
بحث امنیت شغلی هم تقریباً در همین زمان به صورت جدی مورد توجه قرار گرفت.
یکی از فاکتورهای انتخاب شغل این بود که: در این موقعیت، چقدر امنیت شغلی خواهم داشت؟
در سال‌های میانی قرن بیستم و با توسعه‌ی صنعت تبلیغات، چالش‌های جدیدی به وجود آمد:
با ظهور اینترنت و گسترش وب، فعالیت فریلنسرها هم افزایش یافت. این افزایش چنان جدی و چشمگیر بود که امروزه اصطلاحی به نام Freelancer Economy یا اقتصاد فریلنسرها یا اقتصاد آزادکارها شکل گرفته است.
توسعه‌ی اینترنت و فن‌آوری اطلاعات، از دو طریق بر توسعه‌ی اقتصاد فریلنسری تاثیر داشته است:
تکنولوژی‌های ارتباطی، فرصت کار از راه دور و ارسال و دریافت پروژه‌ها به صورت غیرحضوری را افزایش داده و از این طریق، ظرفیت انجام کار افزایش یافته است.
با توسعه‌ی تکنولوژی اطلاعات، ده‌ها فعالیت جدید مانند خدمات امنیت وب، طراحی وب و توسعه اپلیکیشن‌ها، شکل گرفته‌اند که در ذات خود، استعداد و پتانسیل زیادی برای کار فریلنسری دارند.


فریلنسینگ چیست؟

فریلنسر کیست؟

فریلنسینگ (Freelancing) در لغت به معنای آزادکاری است و فریلنسر (Freelancer) به شخصی گفته می‌شود که خود اشتغال بوده و لزوماً تعهد بلندمدتی به شرکت یا مجموعه‌ای خاص ندارد.
ساده‌ترین تعریف فریلنسر (Freelancer) این است که: یک نفر، بدون اینکه به یک سازمان یا کسب و کار و شرکت مشخص متعهد شود، فعالیت حرفه‌ای و تخصصی خود را برای مجموعه‌های مختلف انجام می‌دهد و بسته به نیاز و پروژه‌های در دسترس، کارفرمای خود را تغییر می‌دهد.
فریلنسر کسی است که یک حرفه مثل عکاسی ، نویسندگی ، طراحی وب و دیگر خدمات ، گرافیک و .. دارد و به صورت پروژه ای و آزاد با دیگران کار میکند . او طبق قوانین خودش کار میکند و اکثر مواقع کارش را در اتاقی در خانه خودش انجام میدهد. فریلنسر کسی است که هر روز در حرفه خودش پیشرفت میکند ، چون میداند که هرچه بیشتر بداند ، کارهای بیشتری میگیرد و مسلما درآمد بیشتری خواهد داشت . به بیان ساده تر بخواهم بگویم ، فریلنسر خودش آقای خودش است ! یعنی مستقیم با مشتری رابطه دارد ، خودش کار انجام میدهد و هزینه ای که دریافت میکند مستقیم به جیب خودش میرود نه جناب مدیر داخلی ، مدیرعامل و ..
برخی فریلنسرها توسط شرکت‌ها و موسسات به دیگران معرفی می‌شوند. این در حالیست که برخی دیگر، به صورت کاملاً مستقل، از طریق انجمن‌ها و وب‌سایت‌های معتبر به فعالیت مشغول هستند. بنابراین نحوه‌ی همکاری فریلنسرها بسته به شرایط بسیار متفاوت است؛ مثلاً برخی خواهان عقد قرارداد کاری و رسمی هستند؛ در حالی که عده‌ی دیگر به صورت رایگان و به امید کسب شهرت، به انجام امور مقرر می‌پردازند.
دستمزد فریلنسرها نیز بسته به مهارت، تجربه و زمینه‌ی کاری به روش‌های مختلفی پرداخت می‌گردد؛ مثلاً برخی مبلغ مورد نظر را به‌صورت روزانه، ساعتی یا پس از انجام پروژه دریافت می‌نمایند. عده‌ای هم هزینه‌ی کل را برآورد کرده و مبلغی را پیشاپیش به‌عنوان بیعانه از مشتری می‌گیرند‌. برای پروژه‌های مهم و پیچیده‌تر نیز قراردادهایی تنظیم می‌شود که دستمزد فریلنسر را پس از انجام هر مرحله و بر حسب کیفیت کار واریز می‌کنند.
فریلنسر و مشتقات آن در حوزه‌های هنر و نویسندگی به کسانی گفته می‌شود که برای چاپ و توزیع آثار خلق‌شده‌ی خود به یک یا چندین ناشر احتیاج دارند‌. این افراد، عمدتاً با دریافت وجه نقد، حق نشر آثار خود را در یک بازه‌ی زمانی محدود به ناشران واگذار می‌نمایند. در اینجا تفاوت اصطلاح فریلنسر و پیمانکار نیز آشکار می‌شود.
برخلاف فریلنسر، پیمانکار از قبل، تحت نظر ناشر یا سازمان قرار دارد و پس از اتمام همکاری، دیگر اجازه‌ی خلق یا توزیع آثار را نداشته و در صورت تخلف طبق قانون با وی رفتار خواهد شد.

جامعه‌ی آماری فریلنسرها

فریلنسرها به صورت آزاد و اغلب ناپیوسته مشغول به کار هستند و برای همین، آمار دقیقی از جمعیت آن‌ها در دسترس نیست. با این حال، طبق تحقیقاتی که در سال 2005 در ایالات متحده‌ی آمریکا انجام گرفت، نزدیک به ده میلیون از جمعیت این کشور مشغول فریلنسینگ (در همه‌ی زمینه‌ها) هستند.freelancing3
این رقم تا سال 2011 رشد چشمگیری داشت و جفری آیزناک (حقوقدان دانشگاه جورج میسون) مقدار آن را تا ۱ میلیون برآورد کرد. یک سال بعد، یک شرکت تحقیقاتی خصوصی به نام آبردین گروپ (Aberdeen Group) اعلام کرد 26% از مردم امریکا (تقریباً ۸۱ میلیون نفر) جزو نیروی کار مشروط هستند که فریلنسینگ نیز زیرشاخه‌ای از آن‌ است. طبق گزارش اتحادیه‌ی آزادکاران امریکا در سال 2013 از هر ۳ نفر، یک نفر (حدود ۴۲ میلیون نفر) خوداشتغال است.
این اعداد و ارقام در انگلستان نیز در هاله‌ای از ابهام است؛ اما طبق گزارشاتِ دفترِ آمار ملی این کشور، تعداد فریلنسرها در اوسط دهه 2000 میلادی ۵/۱% افزایش داشته و به 7 میلیون نفر رسیده است. جالب است بدانید که حدود ۷۱% از فریلنسرها را بانوان تشکیل داده‌اند که با توجه به نیاز و استخدام نیروی آقا در دستگاه‌های دولتی و همچنین محدودیت زنان برخی کشورها برای حضور در جامعه، این مقدار چندان دور از انتظار نیست.
این نوع از اشتغال، به تازگی در کشور ما، ایران نیز جا افتاده و متأسفانه به همین دلیل آمار دقیقی از جمعیت آزادکاران در حوزه‌های مختلف در دست نیست. با این حال، به طور قطع می‌توان گفت در ایران نیز با افزایش روز به روز فریلنسرها مواجهیم.
خب، ظهور وب‌سایت‌های متعددی نظیر پونیشا یا انجام می‌دم که در حقیقت پل ارتباطی بین فریلنسرها و کارفرمایان هستند و همچنین، استقبال خوب از این سایت‌ها، نشان دهندۀ رونق بازار فریلنسینگ در ایران حکایت دارد.

Freelancer.com ، بزرگترین سایت دورکاری در سراسر جهان

Freelancer.com را می توان به عنوان بزرگترین سایت دورکاری در سراسر جهان نامید.در واقع این سایت شرایطی را برای برقراری ارتباط بین کارفرما و متقاضی کار بوجود آورده است و به عنوان واسطه عمل می کند. افراد بعد از ثبت نام به دو طریق میتوانند در این سایت شرکت کنند یعنی هم می توانند به عنوان جویندگان کار یا فریلنسر در سایت جستجو داشته باشند و قیمت پیشنهادی خود را ارائه دهند و هم می توانند به عنوان کارفرما ،پروژه های خودشان را در سایت قرار دهند و مبالغ پیشنهادی فریلنسرها را دریافت کنند.
Freelancer.com به صورت ضامن بین فریلنسر و کارفرما قرار میگیرد و با گرفتن در صدی از قیمت توافقی بین این دو ،کسب درآمد می کند.
سیستم این سایت یک سیستم آسان برای پیدا کردن فریلنسر و پروژه می باشد که یکی از ساده ترین و امن ترین راه برای انجام فعالیت های آنلاین است.


از دیگر سایت های دورکاوی خارجی می توان موارد زیر را نام برد:
Toptal، Behance، 99designs، Contently، Freelance writing Gigs، CloudPeeps، SimplyHired، Aquent، LinkedIn’s ProFinder، CrowdSource
از نمونه های سایت های دورکاری ایرانی می توان دورکار، گودکو، پونیشا، ایران استخدام، تایپ ایران، ebays، ۳۰۳۹، دورکاری ایرانیان، ای استخدام، پارسکدرز را نام برد.

چگونه فریلنسر شویم؟ (برای کسانی که میخواهند خودشان، آقای خودشان باشند)

همان‌طور که قبلاً گفتیم فریلنسینگ یا آزادکاری یکی از بهترین راه‌ها برای کسانی هست که می‌خواهند برای خودشان کار کنند و آقای خودشان باشند. فریلنسرها می‌توانند در آنِ واحد برای چند کارفرما کار کنند، از مهارت‌های مختلف¬شان برای پول درآوردن استفاده کنند. حتی زمان کاری ایشان نیز دست خودشان است و در هر موقع از روز که دوست دارند می‌توانند کار کنند. بنابراین فریلنسینگ برای فردی که دوست ندارد زیاد با مردم سروکله بزند.

freelancers2


میخواهی آقای خودت باشی، فریلنسر شو:

برای این کار باید:

1- تمامی توانائی هایی و نقاط قوتی که دارید در نظر بگیرید. حتی کاری را که فکر می کنید از پس آن برآئید.
2- از کلیه کارهایی که فکر می کنید می توانید به وسیله آن کسب در آمد کنید یادداشت کنید.
3- بازار را ارزیابی کنید.
4- دنبال مهارتی باشید که بیشتر از همه، بازار خواهانش هست.
5- دنبال مهارتی باشید که مردم، بیشتر بابت آن پول می‌دهند یا حداقل قابلیت توسعه دادن در حوزه موردعلاقه‌تان را در آینده داشته باشد.
6- حتماً پیرامون بازار کار حوزه‌ای که قرار است در آن فعالیت داشته باشید، تحقیق کنید.
7- هر آنچه که برای شروع کار نیاز دارید را آماده کنید و قدم اول را محکم بردارید.
8- نرم‌افزارهای تخصصی موجود در این زمینه را یاد بگیرید.
9- اگر هنوز نمی‌توانید کارهای فورس ماژور را انجام دهید، بهتر است درخواست‌تان را قبول نکنید.
10- "پول، پول می‌آورد"، شما باید به عنوان یک فریلنسر در کارتان سرمایه‌گذاری کنید.
11- برای خودتان برنامه داشته باشید.
12- یک نرخ منطقی برای هر ساعت کار خودتان در نظر بگیرید، و البته از قیمت رقبا نیز خبر داشته باشید.
13- هر چه تجربیات بیشتری داشته باشید، خواهید توانست به مراتب نرخ بیشتری برای ساعات کاری خود تعیین کنید.
14- یک معلم داشته باشید. بهترین راه برای یادگرفتنِ صنعت جدید، کمک گرفتن و صحبت کردن با شخصی است که خود در این کار متخصص باشد.
15- به اسم خودتان مانند یک برند، اعتبار ببخشید.
16- کسب‌وکارتان را در فضای مجازی گسترش بدهید. برای خودتان یک وب‌سایت راه‌اندازی کنید و در شبکه‌های اجتماعی مانند توییتر، اینستاگرام، لینکدین و ... فعال باشید.
17- یک پورتفوی آنلاین بسازید
18- برای کار بجنگید. در دنیای فریلنسرها، به کسی پول می‌دهند که زرنگ، مصمم و رقابت‌طلب باشد (این را یک فریلنسر به شما می‌گوید!).
19- پیشنهاد بدهید و باز پیشنهاد بدهید. هر چه بیشتر برای انجام دادن کارها پیشنهاد بدهید، احتمال قبولی‌تان بیشتر است.
20- پروژه‌های خود را به صورت حضوری یا آنلاین بپذیرید.
21- در انجام کارها خلاق باشید و با خوش‌رویی، تمامِ جوانب کار را پذیرا باشی زیرا شما کار می‌کنید تا خودتان را بسازید، تجربه کسب کنید، تا درنهایت بتوانید کارهایی با دستمزدهای بالاتر بگیرید.
22- از کسب‌وکار خود دفاع کنید و به مشتریان توضیح دهید که چرا سرویس‌هایی که ارائه می‌دهید برای آن‌ها مفیدتر است.
23- نامۀ کتبی و رزومه خود را برای وب‌سایت‌هایی که مکرراً با آن‌ها کار می‌کنید یا خواهان استخدام شما هستند، بفرستید.
24- از گوگل برای پیدا کردن نیازمندی‌های شغلی که درخواست خدمات خاصی دارند، استفاده کنید.
25- از وب‌سایت‌هایی مانند پونیشا و انجام می‌دم برای یافتن پروژه‌های مورد علاقه خود استفاده کنید.
26- ارزش کارهای کوچک را بدانید.
27- در رویدادها شرکت کنید، کارهای مثبت در جامعه انجام دهید،
28- اطمینان حاصل کنید که زمان کافی ببرای بررسی کار، گرفتن بازخورد از کارفرما و انجام اصلاحات لازم را در اختیار دارید.
29- انتقادها را با گشاده‌رویی بپذیرید.
30- پل‌های پشت سرتان را خراب نکنید.


مزایا و معایب فریلنسینگ

اگر برای شما این سوال پیش آمده است که فریلنسینگ چه مزایا و معایبی دارد، اگر آرزوی دستیابی به استقلال مالی را در سر دارید، اگر می خواهید تصمیمات بهتری در زندگی کاری خود بگیرید، ادامه مطلب را بخوانید:
ورود به دنیای آزادکاری، سختی‌ها و معایب خود را دارد که مهم‌ترین آن، عدم ثبات کاری و فقدان امنیت مالی است! برخلاف سایر مشاغل، شما هیچ‌گاه از دریافت دستمزد توسط مشتری مطمئن نیستید؛ هیچ‌کدام از مزایای شغل ثابت مانند بیمه، پاداش، حقوق بازنشستگی و ... به شما تعلق نمی‌گیرد و به محض اینکه دست از کار بکشید، هیچ گونه پشتوانه‌ی مالی نخواهید داشت.

freelancing3

مزایای فریلنسر شدن

1- آزادی در انتخاب کارفرما
2- انعطاف‌پذیری در کار
3- شما رئیس هستید
4- دیگر خبری از کاغذبازی‌های اداری نیست
5- کنترل سرنوشتت دست خودتان است
6- موقعیت مالی‌تان را ارتقا می‌دهید
7- کنترل مقدار پیشرفت در کار دست خودتان است

معایب فریلنسر شدن

۱. از مزایای کارمندی خبری نیست: فریلنسرها از هیچ بیمه درمانی، حقوق بازنشستگی، حقوق تعطیلاتی بهره‌مند نیستند.
۲. هیچ تضمینی برای درآمد ثابت وجود ندارد
۳. ممکن است منزوی شوید
۴. باید بیش از حد سخت‌کوش باشید
۵. باید از همه چیز سر در بیاورید
۶. امنیت شغلی پایینی دارید
7. رقابت با دیگران

برخی معایب مربوط به فریلنسینگ، باعث شده اتحادیه‌ی اروپا به فکر وضع قوانین و مصوبات جدید باشد که طبق آن شرکت‌ها و سازمان‌ها، حق استخدام فریلنسر را به طور مستقیم ندارند، مگر آنکه مزایایی از قبیل حقوق بازنشستگی و پاداش به آن‌ها پرداخت گردد. این اصلاحات در انگلستان به شدت مورد بحث قرار گرفته و ممکن است تأثیر عمده‌ای روی چگونگی عملکرد فریلنسرها و صنعت بگذارد. طبق این اصلاحات، کارفرمایان باید همانند کارکنان رسمی با آزادکاران رفتار کنند یا آن‌هایی را استخدام کنند که از قبل، تحت استخدام سایر سازمان‌ها و شرکت‌ها باشند.
سال ۱۳۹۰ در ایالات متحده‌ی امریکا، سازمان‌های دولتی و ایالتی نظارت خود را بر فریلنسرها و پیمانکاران مستقل افزایش داده و آیین‌نامه‌هایی مبنی بر تساوی حقوق کارگران تنظیم کردند. به این ترتیب، شرکت‌ها نمی‌توانند برای اجتناب از پرداخت مالیات و جبران خسارت ناشی از بیکاری، افراد را طبقه‌بندی کنند.
در ایران نیز بعضاً قراردادهایی بین طرفین تنظیم می‌گردد که افراد، مطابق با قوانین کار موجود عمل خواهند کرد. شرایط کارمزدی در قرارداد تنظیم شده و تشخیص هرگونه تخلف با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.

نتیجه گیری

در پایان باید گفت فریلنسینگ یعنی پذیرفتن ریسک و توانایی خطرپذیری.

در قبال آزاری خود و آقای خودت بودن باید غرامتی پرداخت کرد و آن ترس از شکست و عدم ثبات مالی.

فریلنسینگ موقعیتی است بی نظیر برای رسیدن به موفقیت و شناساندن خود به دنیای پیرامون‌تان! شما باید ببینید که آیا روحیه شما به آن شرایط می‌سازد یا نه، اگر روحیه ماجراجو و ریسک‌پذیر دارید، آزادکاری یا فریلنسینگ می‌تواند گزینه خوبی برای شما باشد.

تهیه و تنظیم: فرشته مختاری